Psicologia diferencial

Infotaula ocupacióPsicologia diferencial
Tipus d'ocupació
psicologia Modifica el valor a Wikidata

La Psicologia Diferencial, també coneguda com a Psicologia de les Diferències Individuals, és la disciplina que s'ocupa de l'estudi de les diferències individuals. Entén a les persones com a éssers semblants pel fet de pertànyer a una mateixa espècie, però amb característiques que els fa diferents entre si, convertint-los en únics i irrepetibles.[1] Forma part de la Psicologia de la personalitat.

El seu objectiu és la descripció, predicció i explicació de la variabilitat interindividual, intergrupal i intraindividual en àrees psicològiques rellevants, pel que fa al seu origen, manifestació i funcionament.

Sovint contraposada a la Psicologia General, que s'ocupa precisament de l'estudi de què tenim els éssers humans en comú, es delimita com una de les grans disciplines dins de la psicologia. La Psicologia General utilitza el mètode experimental, a partir del paradigma E-R (estímul-resposta) o E-O-R (estímul-organisme-resposta), mentre que la Psicologia Diferencial fa servir principalment el mètode correlacional, basat en el paradigma O-E-R (individu-estímul-comportament) postulat per Thurstone (1923), el qual pren un enfocament científic centrat en la persona o individu, a qui pren com a punt de partida, relegant l'estímul a una simple circumstància momentània de l'ambient. Malgrat ser el paradigma actual acceptat, ha estat molts cops objecte de debat per part d'altres investigadors com Caparrós, que proposaren altres paradigmes com el de R-R, que se centra en les respostes, en la seva mesura i en les relacions existents entre elles.[2][3]

La història de la Psicologia Diferencial es pot dividir en dos grans períodes: el període precientífic o antecedents i el període pròpiament científic. La constitució de la Psicologia Diferencial com a ciència empírica, data de finals del segle xix.

  1. De Juan- Espinosa, M; Colom, R; Quiroga, A. La práctica de la psicología diferencial en educación, clínica y deportes. Madrid: Ediciones Pirámide, 1996. 
  2. Lluís, J. Mª.. Psicología diferencial: concepto y método. Barcelona: Promociones Publicaciones Universitarias, 1987. 
  3. Colom Marañón, Roberto. Psicología de las Diferencias Individuales: teoría y práctica. Madrid: Ediciones Pirámide, 1998, p. 77-80. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search